Houten steenschotten in gerecycleerd hout om zelf tal van realisaties te bouwen

Houten steenschotten zijn een recyclageproduct afkomstig uit de ambachtelijke beton- en steenproductie. Ze worden namelijk gebruikt bij de ambachtelijke vervaardiging van stenen en beton, om de producten te laten drogen. Omdat steenschotten zeer veel gewicht moeten dragen tijdens dat drogen, zijn zij samengesteld uit verschillende planken die in elkaar passen met draadstang, betonijzer of een zwaluwstaartverbinding, afhankelijk van de houtsoort. Over de gehele breedte van de platen zit een metalen U-profiel. Tijdens het drogen dat via een chemische reactie gebeurt en waarbij veel warmte vrijkomt, dringt het water vermengd met beton of steen in het hout. Dit alles maakt steenschotten zeer duurzaam, sterk en waterafstotend, waardoor zij bijzonder geschikt zijn voor alle weersomstandigheden. Houten steenschotten zijn al verkrijgbaar vanaf 6€ per panneel (3de keus) ! De duurste houten platen komen ongeveer op 40€.

Houten steenschotten worden vervaardigd uit verschillende houtsoorten

Houten steenschotten worden vervaardigd uit Azobé, Douglas, of Lariks (of Lork of Mélèze).

  • Azobé is een bijzonder harde en duurzame houtsoort met een roodachtige kleur dat heel veel druk kan weerstaan. Het wordt gebruikt voor zeer zware constructies, maar ook voor sluisdeuren, steigerdelen, funderingen, grondkeringen of waterkanten. Het is van nature uitstekend bestand tegen vocht en water. De houten steenschotten in Azobéhout hebben een dikte van 4,5cm.
  • Douglas is duurzaam, zacht hout met een oranjeachtige kleur en wordt veel in de bouw gebruikt voor gevel- en spantconstructies, maar ook voor de vervaardiging van deuren en kozijnen. De platen die wij aanbieden in Douglashout hebben meestal een dikte van 3cm à 6cm.
  • Lariks (of Lork of Mélèze) is duurzaam, watervast en sterk naaldhout dat zachter is met een geelachtige kleur. Het wordt veel gebruikt als bouwhout en voor scheepsrompen. Deze platen hebben meestal een dikte die varieert van 5 tot 6 cm.

Houten steenschotten kennen tal van toepassingen

Houten Steenschotten zijn uitstekend geschikt voor buitengebruik, en zijn dus ideaal voor de bouw van tuinhuizen, houten terrasvloeren, houten omheiningen, grondkeringen, rondom uw huis, maar ook paardenstallen, houten schuilhokken, pare-bottes voor paardrijpistes, en verder sluisdeuren, loopplaten,  … U kunt ze onbewerkt laten, maar u kunt ze natuurlijk ook verven of sappen.

Houten steenschotten zijn ook heel onderhoudsvriendelijk

Meestal hebben houten steenschotten geen onderhoud nodig, behalve wanneer ze gebruikt zijn als terras. Dan kan het zijn dat er toch mosafzetting op komt, zeker wanneer het terras op de noordzijde is gelegen. Om dit te verwijderen gaat u als volgt te werk :

-meng soda of St Marc Express in heet water
-overgiet de schoon te maken panelen
-laat 1 dag goed intrekken
-spoel af met schoon water. Gebruik een tuinslang met mondstuk met zoveel mogelijk druk, of een hogedrukreiniger met zo weinig mogelijk druk. Gebruik nooit teveel druk met uw hogedrukreiniger want dan beschadigt u de houtvezels!
-laat goed drogen
-smeer in met een mengeling van 50% lijnolie en 50% terpentine (white spirit)

Accessoires om het bouwen met steenschotten te vergemakkelijken

Specifiek voor het bouwen met steenschotten, bieden wij vierkante palen met H-profiel waarin u de platen kunt schuiven. Dit vergemakkelijkt aanzienlijk de bouw. Daarnaast zijn er verschillende plannen ter beschikking voor het zelf bouwen van stallen, terrassen, zodat u moeiteloos zelf de mooiste realisaties ineen kunt steken als een bouwpakket.

Ontdek onze afmetingen, prijzen en voorraad

De prijslijst van de houten platen of steenschotten van Leontine Van Leeuwen wordt steeds aangepast. U vindt er dus alle maten die ook werkelijk op voorraad zijn en die u zelf kunt afhalen in de drie hoofddepots, met de exacte afmetingen en de prijzen. Zo kunt u thuis precies uitrekenen wat u nodig heeft en hoeveel uw nieuw project zal kosten. U kunt zelf niet afhalen ? Wij kunnen ook leveren. Gelieve dan even een mailtje te willen sturen voor de prijsvraag.